Make your own free website on Tripod.com

Special over: British American Racing - BAR

Inleiding

British American Racing zal in 1999 haar intrede in de formule 1 gaan doen. In deze special zal er uitgebreidt worden ingegaan op het team, de sponsors, de motor en de coureurs.

British American Racing

British American Racing zal met ingang van het volgende seizoen haar intrede in de formule 1 gaan doen. Het team is overgekocht van het huidige Tyrrell. Manager van het team is Craig Pollock, ex-manager en vriend van huidig wereldkampioen Jaques Villeneuve, denkt al aan overwinningen met het team volgend jaar. Dit maakt hij ook openbaarlijk bekend. Het byzondere aan BAR is dat er een beetje met het systeem wordt ge- werkt. BAR zal namelijk gaan rijden met het chassis van Reynard nu alleen nog in de CART series bekend. Dit is nog opvallend vanwege de actieve F1 teams allemaal met eigen gebouwde chassis racen. Ook het team wordt vernoemd naar de hoofdsponsor(s). De motoren zullen in het volgende jaar geleverd worden door Mecachrome. Er is alleen één probleem: Mecachrome zal volgend jaar aan 3 teams motoren gaan leveren al- leen zouden er maar 2 teams gebruik kunnen maken van de zogenaamde klantenmotor. Er zal 1 van de 3 teams gebruikt moeten maken van een fabrieksmotor. Welk team dit zal zijn is nog onbekend. De coureurs van BAR zijn naar waarschijnlijkheid 2 CART series kampioenen. Eerste coureur zal zijn is Jaques Villeneuve nu nog huidig wereldkampioen bij Williams-Mecachrome. Villeneuve werd eerder CART kampioen toen ie nog voor het Players team reedt in de CART series. 2e Coureur zou mogelijk Alessandro Zanardi worden. Zanardi is nu huidig CART series kampioen. Hij gaat nu ook weer aan de leiding in de CART series.

British American Tobacco, Reynard & Mecachrome

British American Tobacco is hoofdsponsor van het team van Pollock. Daarbij wordt ook de naam van het merk verwerkt in de teamnaam. Mogelijk wordt ook nog de naam gewijzigd omdat Reynard die het chassis voor het team zal gaan leveren, ook zijn naam in de teamnaam verwerkt wil zien. Reynard zou willen dat het team als volgt zou gaan heten: British American Reynard. Circa 1 maand geleden werd dit bekend. Alleen BA zou roet in het eten kunnen/willen gooien. De cigarretten sponsor zou namelijk dit absoluut niet willen. De teammanager heeft laten weten het nog niet 100% zeker te weten.

Mecachrome zal de motoren voor 1999 gaan leveren. Mecachrome is sinds 1997 in de F1 terecht gekomen nadat Renault zich terug had getrokken uit de F1. Mecachrome zal volgend jaar V12 motoren gaan leveren. De officieéle specificaties van de motor zijn nog niet bekend gemaakt. Wel is er een vermoeden dat de motor weinig zal verschillen met de huidige motor die gebruikt wordt. Toch denkt het BAR team er volgend jaar over- winningen in de wacht te kunnen slepen.

De coureurs

De coureurs voor het BAR team in '99 zijn voor nog niet allemaal bekend. Als 1e coureur voor het team zal de wereldkampioen Jaques villeneuve gaan rijden. Als 2e coureur wordt Alessandro Zanardi genoemd. Ook wordt Jimmy Vasser ook uit de CART series in verband gebracht. De Columbiaan Guan Pablo Montoya ex- testcoureur voor het Williams team en nu rijdend in de F3000 waar hij aan leiding gaat in het kampioenschap. De huidige coureurs van het Tyrrell team zijn Ricardo Rosset en Toranosuke Takagi. Rosset heeft zich oneerlijk ingekocht met het geld van zijn vader en verdreef daarom Jos Verstappen van zijn kuipje. Toranosuke Takagi heeft na het laten zien van zijn prestaties in Japan een contract kunnen veroveren. Het jaar daarvoor reden onze landgenoot Jos Verstappen en de Fin Mika Salo bij het team.

Conclusie van F1-Versl@g

De conclusie die ik maak zal voor de meeste mensen ook gelden. Het team zal namelijk naar mijn inzicht duidelijk niet meteen overwinningen pakken en ik denk dat ze tevreden zouden mogen zijn als ze aan een top 10 plaats in het kampioenschap kunnen pakken. Wat er allemaal waar zal zijn volgens de uitspraken van BAR zal in het volgende jaar moeten blijken als het team omgetoverd is van het verliezende Tyrrell naar het (winnende) British American Racing.

gemaakt door: Alexander Neefjes op Donderdag 6 augustus 1998

copyrights Alexander Neefjes